15.10.2023
Tuulen viemät lapset, junnut ja aikuiset – mukana myös Škoda Ajankohtaista & Uutta

Purjehtijan polku alkaa usein lasten purjehduskoulusta. Vaikka jollakoulu olisikin jäänyt lapsena väliin, kevytvenepurjehduksen alkeiskurssille voi lähteä myös aikuisiällä.

Espoon Pursiseurassa Nuottanimessä käy kuhina, kun lasten optiryhmä ja aikuisten harrasteryhmä suuntaavat kauden viimeisiin harjoituksiin. Edessä on talvitauko, mutta sitä lämmittävät purjehduskaudella ajetut merimailit ja lajin parissa koetut ikimuistoiset hetket.

Teksti Sari Okko, Kuvat ja videot Esko Tuomisto

Espoon Pursiseura (ESP) järjestää jolla- ja kevytvenetoimintaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Purjehtijan polku alkaa lasten purjehduskoulusta ja jatkuu Optimistijollasta Zoomiin E-jollaan ja Laseriin. Lapsena aloitettu jollakoulu ei kuitenkaan ole ainoa reitti lajin pariin.

”Kevytvenepurjehduksen voi aloittaa ilman mitään purjehdustaustaa myös aikuisena. Tärkein tavoite kaikissa ryhmissä ja ikään katsomatta on viihtyminen harrastuksen parissa ja hauskan pitäminen”, aikuisten harrasteryhmää valmentaja Matias Mikkola sanoo.

Valmentaja Matias Mattila nauttii vesillä olosta – myös lokakuisen purjehdusillan viileydessä.

Matiaksen oma purjehdustausta alkoi 2000-luvun alkupuolella tyypilliseen tapaan optimistijollista ja jatkui sittemmin Laser-luokkaan sekä kaksinpurjehdittaviin. Valmentaminen tuli elämään seitsemän vuotta sitten.

”Osa aikuisryhmistä harjoittelee tavoitteellisemmin kilpailumielessä, osa opettelee vesillä olemisen ja purjehduksen alkeita. Tämän vuoden ryhmät starttasivat heti vapun jälkeen ja nyt lokakuussa meillä on kauden viimeiset treenit. Kausi päättyy leikkimieliseen Masters Cupiin”, Matias kertoo.

”Ryhmissä on toistakymmentä osallistujaa, joista osa on aloittanut nollasta ja osalla oli jo jonkin verran kokemusta. Kurssin aikana käydään läpi purjehduksen eri osa-alueita monipuolisin treenein. Kaikki osallistujat ovat pärjänneet hyvin toisiaan haastaen. On hienoa valmentaa tätä porukkaa.”

Parasta on itse purjehdus”

Laseriaan merille valmisteleva Hanna Yrjänäinen kuuluu aikuisharrastajiin, jolla ei ole perheestä perittyä purjehdustaustaa. ”Olen pikkutyöstä lähtien haaveillut purjehtimisesta. Ehkä haaveisiin on vaikuttanut se, että olen viettänyt lapsuudessa paljon aikaa vesillä ja isoisän saaressa”, Hanna kertoo.

Hanna aloitti Laser-harrasteryhmässä vuonna 2015, ja on käynyt sen jälkeen jatkokursseilla ja vesillä aikataulujen sallimissa rajoissa. Laser tuntui kevytveneenä oikealta ja sopivalta vaihtoehdolta.

”Parasta purjehduksessa on itse laji, luonto ja sen haastaminen sekä uudet ystävät”, Hanna Yrjänäinen tuumii.

”Purjehduksessa viehättää lajin fyysisyys ja vaativuus sekä luonnonvoimien haastaminen. Tämä ei ole ollut itselleni mikään helppo rasti: ensimmäisenä kesänä lähinnä kaatuilin, mutta vähitellen homma on helpottunut. En edelleenkään pidä itseäni taitavana, mutta pärjään merellä jo kovallakin tuulella. Kisoihin en ole toistaiseksi lähtenyt, mutta ensi kesän Nauvon Mastersia on suositeltu”, Hanna sanoo.

Haluan näyttää, kuinka kivaa vesillä on”

Lasten optiryhmän valmentaja Linnea Lahtinen pitää osallistujajoukolleen alkupalaverin, jossa käydään läpi illan treenien sisältö. Alkuun vesillä vedetään lämppärit, jotta pystytään liikkeellä lokakuisen kylmyyden karkottamiseksi.

Tehtäviin kuuluu ”kapteeni käskee” -tyyppisesti X-hyppyjä, kyykkyhyppyjä ja punnerruksia optimistijollassa sekä erilaisia harjoituksia, joilla treenataan veneen käsittelyä. Koska hauskuus on tärkeää, viimeinen tehtävä vie joukon vastarannalle kuumalle kaakaolle. Se hoituu laiturin reunalla istuen ja jalat optaria kiinni pitäen.

Linnea Lahtinen tykkää lapsista ja leikkimisestä. Valmentajana hän pystyy yhdistämään nämä kaksi asiaa mieluisalla tavalla yhteen.

”Olen valmentanut purjehdusta kolme vuotta, mutta taustalta löytyy myös jalkapallo- ja uimakouluvalmennusta. Tykkään lapsista ja rakastan leikkimistä, joten tässä pääsen tuomaan molemmat asiat yhteen. Tarkoituksena ei ole aina vain kisailla, vaan saada innostumaan lajista ja näyttää, kuinka kivaa vesillä on. Ja mikä parasta, tulen todella hyvälle tuulelle näiden tyyppien jutuista”, optimistijollista itsekin purjehdusuransa aloittanut Linnea sanoo.

Optikurssin aikana opitaan laittamaan vene purjehduskuntoon, lähtemään rannasta ja palaamaan rantaan. Kurssilaiset oppivat käyttämään peräsintä ohjaamiseen ja skuuttia purjeen säätämiseen, tekemään vastakäännöksen (venda) ja myötäkäännöksen (jiippi) sekä kryssimään ja lenssaamaan. Lisäksi käydään läpi merenkulun perusasioita, kuten merimerkkien tunnistamista ja niiden merkityksiä.

Rasmus Hamrén innostui purjehtimisestä kesäleirillä ja halusi jatkaa syksyllä. Äiti, Riina Hamrén, on iloinen pojan harrastuksesta.

Rasmus innostui lajista kesäleirillä

EPS Vaahtopäällä vesille suuntaava Rasmus Hamrén (9 v) innostui purjehduksesta Espoon Pursiseuran kesäkurssilla 2023. Perheellä ei ole aktiivista purjehdustaustaa tai omaa venettä, mutta veneily on mukava yhteinen kesäharrastus.

”Rasmus hakeutui kesäkurssille rohkeasti ihan itsekseen ilman kavereita, ja tuli jokaisen leiripäivän jälkeen niin innostuneena kotiin, että halusi jatkaa myös syksyllä”, äiti, Riina Hamrén, kertoo.

Rasmusta innostaa luonnossa ja merellä oleminen, uusien taitojen oppiminen, kovaa vesillä eteenpäin meneminen, uudet kaverit ja kivat valmentajat.

”Asumme tässä lähellä, joten treeneihin on helppo tulla. Taustajoukoilta tämä vaatii lajin tässä vaiheessa lähinnä sitä, että olemme paikalla ennen treenejä ja niiden päättyessä”, Riina kertoo hymyillen.

Škoda mukana Europe Class MM-kisoissa 2024

Suomi järjestää Europe Class MM-kisat Hangossa kesällä 2024. Järjestelyistä vastaavat Hangö Segelförening (HSF) ja Suomen E-jollaliitto. Pääyhteistyökumppanina kisoissa toimii Škoda Suomi.

Europe Class MM-kisat 2024 järjestetään 150-vuotispäiväänsä juhlivassa Hangossa. Kisoihin on odotettavissa jopa 150 purjehtijaa yli kymmenestä maasta.

”Olemme hyvin ylpeitä mahdollisuudestamme päästä mukaan Europe Class MM-kisoihin 2024. Purjehdus jos mikä on vastuullista liikkumista, ja tällä tiellä on myös autoteollisuus. Haluamme tukea nuoria heidän harrastuksissaan ja olla mukana ihmisten elämässä. Olen iloinen, että kilpailu järjestetään juuri Hangossa, joka täyttää ensi vuonna 150 vuotta”, Škodaa maahantuovan Helkama-Auton Oy:n toimitusjohtaja Maija Koskela sanoo.

Katso myös

Uusia tuulia – Škoda mukana purjehduksen Europe Class MM-kisoissa 2024

Ajankohtaista & Uutta

Nyt ajetaan tuulen voimalla – mukana myös Škoda

Ajankohtaista & Uutta

Lifestyle – hetkiä, joista syntyi tarinoita

Lifestyle