Miten käy, kun autoilija ja pyöräilijä kohtaavat? Hyvin, kun tunnetaan liikennesäännöt ja pidetään maalaisjärki matkassa. Syksyisen pimeillä teillä kannattaa pitää huolta myös omasta näkyvyydestä.
K atariina Laakkonen tuntee entisenä triathlonistina ja nykyisenä pyöräilyvaikuttajana sekä kolmen pojan äitinä pyöräilyn turvallisuudesta kaiken mahdollisen. Liikenteessä tarvitaan liikennesääntöjen lisäksi ennakointia, pelisilmää, muiden huomioon ottamista ja suvaitsevaista ymmärrystä.
”Omille lapsilleni olen yrittänyt tähdentää tilannetajua. Vaikka kuinka itse noudattaisi liikennesääntöjä, liikenteessä voi tulla eteen yllätyksiä. Tilanteisiin tulee mennä maltilla ja hakea autoilijan kanssa katsekontaktia, jolloin voi varmistua siitä, että on tullut nähdyksi. Omasta etuoikeudesta ei kannata pitää jääräpäisesti kiinni, sillä kolarin sattuessa oikeassa oleminen on laiha lohtu”, Katariina sanoo.
Katariina Laakkonen tekee töitä suomalaisen pyöräilyn hyväksi.
Pyöräilijöitä on moneen menoon. Osa pyöräilee kuntoillakseen, osa hyötyliikkuakseen, osa päästääkseen paikasta toiseen. Liikenneturvan tilastojen mukaan pyöräilyn turvallisuus on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana mm. kypärän lisääntyneen käytön ja hyvän varustelun ansiosta.
Autot, pyörät ja jalankulkijat kohtaavat useimmiten risteysaluilla. Tieliikennelain mukaan pyöräilijä ja jalankulkija ovat eriarvoisessa asemassa, sillä pyörä on ajoneuvo siinä missä autokin, joka pääsääntöisesti väistää jalankulkijaa. Hyvä on muistaa sekin, että kun pyöräilijä taluttaa pyörää, hän on jalankulkija.
Tule nähdyksi, tule kuulluksi
Katariina Laakkonen korostaa turvallisen pyöräilyn kolmea tekijää: pidä pyörä kunnossa, huolehdi näkyvyydestä ja pidä aina kypärä päässä.
”Pyörä kannattaa huoltaa säännöllisesti. Jos ei itse osaa, on viisasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Mukavan ja turvallisen ajon kannalta on oleellista, että renkaissa on ilmaa, ketjut ovat kohdillaan, ohjaustanko tiukasti kiinni, vaihteet ja jarrut kunnossa. Jos ajaa talvella, kannattaa panostaa talvirenkaisiin”, Katariina toteaa.
Syksyn pimeinä ja sateisina iltoina tulee muistaa oma näkyvyys. Vaikka pyöräilijä olisi omasta mielestään hyvin havaittavissa, autoilijan näkökulmasta tilanne voi olla toinen. Pyörässä tulisi olla etu- ja takavalot sekä kunnolliset heijastimet. Lisäksi pyöräilijä voi pukeutua heijasteliiviin tai heijastaviin vaatteisiin.
Pyöräilykypärä ei ole pakollinen varuste, mutta Katariina pitää sitä pyöräilijän ehdottomana varusteena – aina. Sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä suojaa päätä parhaiten ja toimii iskunvaimentimena.
Pakollisiin pyörävarusteisiin kuuluvaa soittokello puolestaan on tehty käyttöä varten. Sitä on fiksua kilauttaa, kun esimerkiksi lähestyy ohitettavaa kohdetta.
Osaatko ajaa pyörätien jatkeella?
Kuvitus: Liikenneturva / Jukka Fordell
■ Pyörätien jatke on pyöräilijöille valkoisin viivoin merkitty paikka tien ylittämistä varten eli paikka, jossa pyörätie jatkuu tien toisella puolella. Pyörätien jatke ei kuitenkaan ole sama kuin suojatie.
■ Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä ajoradan muuta liikennettä sekä vasemmalta että oikealta.
■ Autoilijan on puolestaan väistettävä, kun hänellä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli.
Pyörähdä ŠKODA Shopiin
ŠKODA Shopista löydät varusteita urheiluun ja vapaa-aikaan. Tarvitsetko esimeriksi pyöräilyreppua, juomapulloa, polkupyörän pumppua tai työkalusarjaa, pyöräilykypärää tai polkupyöräkäsineitä? Klikkaa itsesi ostoksille: shop.skoda.fi
Huomiovalosarja esim. pyörään tai vaunuihin kätevästi ŠKODA Shopista hintaan 4,50 €, tuotenumero 000050300C
Stay on the Safe Side
Škoda on ollut autoilun alkuajoista lähtien mukana kehittämässä uutta tekniikkaa ja tekemässä käänteentekeviä keksintöjä. Liikkumisen riemu ja ilo tulivat ensin tutuiksi polkupyörissä. Nyt Škoda näyttää kuvin ja videoin, miten autot ja pyörät kohtaavat toisensa turvallisesti.