Kun mittarissa on 40 vuotta ja liki 2,5 miljoonaa kilometriä, ilmassa on pakko olla jotain taikaa. Ja niinhän siinä onkin, kun ollaan taikuri Simo Aallon matkassa. Sanotaan taikasanat jokeripokeribox ja lennähdetään hetkeksi taikuuden ihmeelliseen maailmaan.
Kirkonkulman koulun eteisaulassa käy kuhina. Ensimmäiset malttamattomat ja kutkuttavaa jännitystä kihisevät pikku-katsojat ovat jo paikalla, vaikka esityksen alkuun on kolme varttia. Vielä pitää malttaa puoli tuntia ennen kuin ovet avataan.
Taikurin avustaja, Kirsti -vaimo, näyttää innokkaimmille pari taikatemppua. Katsojat huokaavat haltioissaan ja jännitys sen kun tiivistyy. ”Tämmöisiä pikkutemppuja voivat oppia lapsetkin. Näistä alkoi myös Simon ura”, Kirsti kertoo.
Superb Combista löytyy koko näyttämön edestä tavaraa: äänentoistolaitteet, valot, verhot, esiintymisasut, johtokiepit, taikakalut ja muu rekvisiitta.
Maapallon ympäri 60 kertaa
On aika kurkistaa salin puolelle, jossa tilanne on seesteisen rauhallinen. Taustalla soi musiikki ja lavan takaa kuuluu kyyhkysen kujerrusta. Kaikki näyttää olevan valmiina. Tätä se on kaikella ilolla: ajamista, roudaamista, shown pystyttämistä ja – vihdoin se paras herkkuhetki yleisön kanssa.
Taikuri kurkistaa verhon takaa. Tänään ollaan Humppilassa ja alkamassa on viimeinen 40 v -juhlavuoden esitys, jonka kunniaksi Simo ja Kirsti ovat kiertäneet liki herkeämättä ympäri Suomen. Koska taikuus kuuluu kaikille, kiertue suunnattiin ”vain lapsille ja aikuisille”.
Luvassa on vaativaa sorminäppäryyttä, hämmästyttäviä illuusioita, vatsastapuhumista, imitaatiota ja ajatustenlukua Simon tapaan. Mukana on myös eläinystäviä, kuten valkoinen kyyhky Paloma ja kani Erkki – sehän on Simon tavaramerkki.
Kiertue-elämä tarkoittaa runsasta tien päällä olemista. Vuodessa kilometrejä kertyy noin 60 000, ja kun tämä kerrotaan 40 vuodella, matkaa on tehty peräti 2 400 000 kilometrin edestä. Jos maapallon ympärysmitta on päiväntasaajalta mitattuna 40 000 kilometriä, taikuri on kiertänyt pallon 60 kertaa.
”Kyllä tämä on elämäntapa, jos mikä. Ihan niin kuin sirkusväkeä, meitäkin tie vetää puoleensa. Olemme tottuneet siihen, että maisema vaihtuu”, Simo hymyilee.
Jos Simo Aalto ei taikoisi, hän soittaisi, laulaisi tai näyttelisi. Kaikista näistä taidoista sekä lastentarhanopettajan ammatistaon iloa taikuri-shown vetämisessä.
Pikkupojan sanoista brändiksi
Taikuus tuli Simoon jo pikkupoikana, kun isä toi 9-vuotiaana lahjaksi taikurivälinelaatikon ja taikurilegenda Solmu Mäkelän temppukirjan. ”En osaa sanoa, mikä siinä oli. Taikuus vain vei mennessään”, Simo muistelee.
Ensimmäisen kerran Simo esiintyi koulun joulujuhlissa 16-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin Simo jonglöörasi ja teki temppuja silloisen kotikaupunkinsa Oulun kaupunginteatterissa Taikahuilu-oopperassa.
”Ensimmäisessä päiväkotiesityksessäni lapsi toisensa jälkeen pillahti itkuun. Tajusin pian, että päälläni ollut musta frakki ei oikein naurattanut. Niinpä lainasin seuraavalle keikalle Taikahuilun Harlekiini-asun ja lapset olivat innoissaan.”
”Moni asia on tullut elämään vahingossa, kuten taikasanat jokeripokeribox. Kuulin ne jonkun pienen pojan suusta jollakin varhaisella keikalla ja sanat jäivät elämään. Siitä kasvoi brändi.”
Taikahommien rinnalla Simo valmistui aikanaan lastentarhanopettajaksi, mutta heittäytyi vuonna 1990 täyspäiväiseksi taikuriksi. Vuonna 1993 Simo avioitui nuoruudenrakkautensa Kirstin kanssa, joka jätti pian terveydenhoitajan työnsä ja ryhtyi taikurin avustajaksi.
”Simo on se luova taiteilija ja minä se kiukkuinen talouspäällikkö”, Kirsti nauraa.
Uusia taikoja syntyy koko ajan
Simo on räätälin pojanpoika, joten verenperintönä on tullut taito tehdä käsillä kaikenlaista, kuten ommella verhoja, tuunata esiintymisasuja ja rakentaa taikakaluja. Kun taikashowssa tarvitaan erityisosaamista, apuun kutsutaan luottohenkilöitä, metallimiestä ja puuseppää.
Simo keksii shown temput ja tarinat, suunnittelee välineet ja valot, miettii äänet ja musiikit. ”Uusia temppuja tulee koko ajan. Viime yönäkin päähän pälkähti idea, joka piti kirjata saman tien ylös, jotta sen muistaisi aamulla”, Simo sanoo.
Joistakin ideoita tulee heti menestystarinoita, jotkut vaativat pidemmän kypsyttelyajan. ”Joskus saatan harjoitella uutta temppua kuukaudenkin päivät, mutta se ei vain lähde lentoon. Joskus se hylätään ja joskus se putkahtaa toimivana uudelleen esiin uudessa tilanteessa.”
Temppuja riittää, kun pelkästään korttipakalla voi tehdä yli sata erilaista. Kansainvälisissä kongresseissa temppuja jaetaan maailman taikureiden kesken. Omia temppuja myös myydään.
Maailmanmestari näyttää mallia
Simo Aalto on Suomen kansallistaikuri ja tv:stä tuttu jo toisessa polvessa. Tänään lapsiaan tuovat esityksiin vanhemmat, jotka ovat katselleet Jokeri Pokeri Box -taikurin esityksiä telkkarista jo silloin, kun tarjolla oli vain kolme kanavaa.
Simo näyttää tutulta. Vaikka tuttu harlekiiniasu ei olisi päällä, moni tunnistaa Simon siviiliasussa äänestä. ”Sulla on taikurin ääni”, sanotaan.
Simo kilpaili aikanaan taikuudessa 15 vuotta. Uralle mahtui useita palkintoja ja kansainvälistä menestystä, kunnes kilpaura huipentui close up- eli lähitaikuuden maailmanmestaruuteen. Vuonna 2000 Lissabonissa voitetun kultamitalin ohella takataskusta löytyy maailmanmestaruus-pronssia Lausannesta 1991 ja maailmanmestaruus-hopeaa Dresdenistä 1997.
Voittoja on tullut myös lukuisissa muissa kilpailuissa muun muassa Pohjoismaiden mestaruustasolla. Taikuri voi siis hyvällä syyllä sanoa esittävänsä maailman parhaita taikatemppuja hyväntuulisella lavashowlla ryyditettynä. ”Paras palkinto on kuitenkin naurava yleisö”, Simo tuumii.
Taikuri poimii yleisöstäavustajan. Emilia (11 v) on lavalla kuin kotonaan.
Lähitempuista illuusioihin
Suurimman yleisönsä Simo on kohdannut Lissabonissa, pienimmän Lapin kodassa. Kaikki esiintymispaikat ovat rakkaita.
Simo treenaa paljon ja edelleen joka päivä. ”Tämä on niin kivaa, että voisin treenata vaikka aamusta iltaan. Esiintyminen saa aina syttymään, vaikka siviilissä pidän itseäni varsin omissa oloissaan viihtyvänä ihmisenä.”
Close up -taikuudessa maailmanmestari tekee pieniä temppuja pöydän ääressä. Fyysisesti isoimpia temppuja Simo tekee leijuttaessaan Kirstiä ilmassa tai taikoessaan (aidon leijonan puutteessa) isokokoisen villakoiran katsojien silmien edessä häkkiin.
”En unelmoi maailman valloittamisesta, mutta unelmoin siitä, että voimme tehdä tätä työtä mahdollisimman pitkään ja kaksistaan. En haluaisi jäädä koskaan eläkkeelle.”
Taikuus on todellista taidetta
Yleisönä lapset ovat olleet vuosikymmenestä toiseen yhtä rehellisiä ja aitoja, mutta ehkä tänä päivänä himpun verran rohkeampia ja avoimempia kuin vaikkapa 90-luvulla. Itse taikuri ottaa ennen esityksiä rennosti. ”Kun vitsailee, ei jännitä. Siinä sitä on taikaa.”
Simo pitää Youtubessa ilmaista temppukoulua, jossa on jo tuhansia katsojia. Määrä on yllättynyt taikurin ällikällä. Simo on myös taikureiden keskuudessa kansainvälisesti arvostettu luennoitsija ja esiintyjä.
Joka kolmas vuosi maailman taikurit kokoontuvat yhteen noin 40 maasta noin 2500 taikurin voimin. Samaan tahtiin syntyy uusia taikuuden maailmanmestareita. Suomen suurimmilla taikapäivillä Kouvolassa nähdään vuosittain parisataa osallistujaa. Puhtaasti ammattilaisia kotimaassa on kuitenkin vain kymmenkunta.
”Taikuuden korkeakoulua ei ole olemassa, joten jokainen oppii uutta itsekseen ja muita seuraamalla. Tavallaan koulutuksen puute on harmi, mutta tavallaan se on oikein: eihän taidetta oikein voi opettaa”, Simo sanoo.
Kirsti Aallon rooli on merkittävä. Hän hoitaa yrityksen asiat, roudaa, myy lippuja, toimii valojen ja äänen hoitajana sekä osallistuu showhun, välillä spiikaten, välillä leijuen.
”Meiltä puuttuvat vain ongelmat”
Kirstin ja Simon uusperheeseen kuuluu seitsemän lasta ja yhdeksän lastenlasta. Porvoon Emäsalossa asuva taikuripariskunta aloittaa jokaisen aamun samalla tavalla.
Simo nousee ensimmäisenä, laittaa tulen takkaan ja kahvin porisemaan. Aamun rauhassa on hyvä harjoitella sorminäppäryyttä kumilenkkien, kolikoiden ja korttien avulla. Jatkuva harjoittelu on taikurille yhtä tärkeää kuin pianistille, jotta sormet pysyvät notkeina ja vikkelinä.
Kun Kirsti herää, pistetään puuro tulille ja istutaan lepotuoleille. Jokaiseen aamuun kuuluu yhteinen juttutuokio, jossa käydään mielen päällä olevat asiat. Tässä talossa puhutaan tunteista ja puidaan asioita, jotta ne eivät patoudu. ”Meidän liitosta puuttuvat vain ongelmat”, Simo toteaa.
Nyt ei ole taikurilla taikatemput mielessä, mutta jotain taikuutta siinäkin on että pariskunta viihtyy yhdessä 24/7. ”Kun toinen lähtee yksin kauppaan, niin johan sitä tunnin aikana pitää jo soitella, kun on asiaa.”
”Elämässä kannattaa aina yrittää”
Humppilassa lasten odotus palkitaan, kun ovi koulun jumppasaliin avataan ja yleisölle paljastuu lavalle rakennettu Jokeri Pokeri Box 40 v -show. ”Tää on aika hieno”, eturiviin istahtava pikku-Simo huokaa.
Iso-Simo saa taikurina yleisön syttymään. Otetaan käyttöön taikapuhallukset ja taikahanskat, esitellään maailman ihmeellisintä narua, jossa on sekä alku- että loppupää, leijutetaan taikasauvaa ja maagista palloa, kaivellaan taikalaatikkoa, puhutaan vatsasta, taiotaan esiin pulu ja kani, temppuillaan hohtavien tikkareiden kanssa.
Kun taikuri soluttautuu yleisön joukkoon, lasten korvien takaa alkaa löytyä sinisiä ja punaisia valopalloja. Kun avustajaksi saadaan yleisöstä Emilia 11 v, ilo on ylimmillään. Miten ihmeessä tyhjä paperipussi voi täyttyä ilmasta näkymättöminä poimituista värikkäistä pikkuautoista?
”Elämässä kannattaa aina yrittää”, Simo vinkkaa.
Liki tunnin esitys on hurahtanut taianomaisesti. Katsojilla on hymy huulilla, kun taikurin kanssa otetaan esityksen päätteeksi selfieitä.
Koko Jokeri Pokeri Box-show mahtuu Superbiin. ”Moni pitää sitä suurimpana taikatemppunani”, Škoda-faniksi tunnustautuva taikuri Simo Aalto sanoo.
Intohimosta ja rakkaudesta lajiin
Miten taikuri jaksaa vuodesta toiseen ja keikasta kolmanteen? Onko takataskussa salaista taikajuomaa kuten Asterixilla vai onko taikuri pudonnut pienenä taikajuomapataan kuten Obelix?
Ainakin se on selvää, että tätä hommaa ”ei tehdä vain rahan takii”, vaan intohimosta ja rakkaudesta lajiin. Yleisö on työn sokeri ja suola. Olipa kyseessä lasten esitys tai firman pikkujoulut, esiintyminen sytyttää kerta toisensa jälkeen, noin 150 keikan vuosivauhdilla.
”Lapset osaavat elää hetkessä murehtimatta menneitä tai tulevia. Eikö olekin kiva ammatti? Sitä vain tulee työpaikalle ja kaikki taputtavat”, Simo vitsailee.
Se kaikista suurin taikatemppu
Jokeri Pokeri Box kiertää Suomea Superb Combin kyydissä. ”Olemme Škoda-faneja”, Simo toteaa.
Superbiin mahtuu uskomaton määrä tavaraa: yli 20 erikokoista matkalaukkua, kassia, pussia ja nyssäkkää, joista paljastuu koko showkalusto äänentoistolaitteineen, valoineen, verhoineen, johtoineen, taikakaluineen ja eläinhäkkeineen. Kun kaikki on purettu auton ulkopuolelle, kukaan ei uskoisi, että koko lasti on ollut kyydissä.
”Joku on joskus sanonutkin, että hätäisempi ostaisi jo pakettiauton. Me ajamme kuitenkin mielellämme Superbilla , sillä tässä yhdistyy henkilöauton mukavuus ja pakettiauton tilat. Joku on joskus myös sanonut, että koko shown pakkaaminen henkilöautoon on se paras taikatemppuni.”
On aika laittaa show jälleen kerran pakettiin. Juhlakiertue on tullut tiensä päähän, mutta nokka otetaan pian uutta kohti. Tammikuussa Jokeri Pokeri Box starttaa Ilopilleri-kiertueelle.