E-jollien MM-tulokset selvillä – Suomi kärkijoukossa

E-jollien (Europe Class) MM-kilpailut päättyivät suomalaisittain mukavissa merkeissä: sekä naisissa että miehissä suomalaiset purjehtivat kotikisoissa Hangossa neljän kärkeen. Kilpailun pääyhteistyökumppanina toimi Škoda Suomi.
Teksti ja kuvat Škoda Suomi

Europe Class MM-kilpailut käytiin kahdessa osassa: Open Week eli karsintaviikko 22.-27.7.2024 ja varsinainen kisaviikko 28.7.-3.8.2024. Kilpailuun osallistui noin sata purjehtijaa kahdeksasta Euroopan maasta.

Maailmanmestaruuden vei miesten sarjassa Tanskan Andreas Svensson ja naisten sarjassa Tanskan Anna Livbjerg. Parhaat suomalaiset olivat Aleksi Saarni ja Julia Björkestam, kumpikin neljännellä sijallaan. Suomesta mukana oli 25 purjehtijaa.

”Regatta oli kovatasoinen ja kävin kolmannesta sijasta kovan kilpailun aina loppuun saakka. Kotikilpailujen järjestelyt olivat loistavat ja fiilikset ovat hyvät, vaikka mitali jäikin kahden pisteen päähän”, Aleksi Saarni kertoo.

”Viisipäiväinen MM-kilpaolu oli pitkä ja haastava. Hieman harmittaa, ettei mitalia tullut, mutta kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen tulokseen”, Julia Björkestam lisää.

”Tuuliolosuhteet olivat kilpailuviikon aikana vaihtelevat ja lähtöjä purjehdittiin sekä keveyissä että kovissa tuulissa. Tuuli puhalsi pääosin luoteesta ja mantereelta, mikä on ehkä hieman epätyypillistä Hangossa tähän vuodenaikaan. Olen tyytyväinen Suomen joukkueen suoritukseen", päävalmentaja Ilari Muhonen summaa.

Yhteiset arvot yhdistävät yhteistyökumppaneita

Škodalle kisat olivat pääyhteistyökumppanina uusi avaus purjehduksen maailmaan. Škoda näkyi kisojen aikana monin tavoin regatta-alueella, jossa oli nähtävillä useita kisalogoin teipattuja täyssähköisiä Enyaq-malleja sekä ladattavia Kodiaq -hybridimalleja. Myös kisaorganisaation käytössä oli Enyaq-katumaastureita.

MM-kilpailun yhteistyökumppaneita yhdistää halua edistää yhteisiä päämääriä eli nuorten kehittävän harrastuksen tukemista ympäristöarvoja kunnioittavalla tavalla. Purjehdukseen yhdistyy myös arvoja kuten lähes päästötön ja äänetön liikkuminen, vastuullisuus sekä ympäristön kunnioittaminen. Myös Škoda Auto on sitoutunut liiketoiminnassaan vastuullisuuteen koko arvoketjussa, ympäristövaikutusten minimoimiseen, ilmastonsuojeluun ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen maailmanlaajuisesti.

Kilpailun järjestämisestä vastasivat Hango Segelförening (HSF) ja Suomen E-jollaliitto (Europe Class Finland, ECF). Taustatukena toimivat Suomen Purjehdus ja Veneily (SPV) sekä International Europe Class Union (IECU).

E-jollat Suomessa

• E-jolla eli Europe Class on kansainvälisesti arvostettu kevytveneluokka, jossa purjehditaan niin juniori-, seniori- kuin masters-tasolla.

• Suomessa on tällä hetkellä noin 40 aktiivisesti kilpailevaa Ejollapurjehtijaa ikäluokassa 15-50 vuotta.

• E-jolla on ollut olympialuokka vuoteen 2004 asti.

• Monet suomalaiset huippupurjehtijat, kuten Sari Multala, Thomas Johansson, Kaarle Tapper ja Oskari Muhonen ovat aloittaneet uransa tässä teknisesti vaativassa luokassa.