2.5.2017
Pipolätkää ja kisaspotteja – ŠKODA mukana MM-jääkiekossa jo 25 vuotta. Kuvassa

ŠKODA mukana MM-jääkiekossa jo 25 vuotta. ŠKODA-tiimi kävi kuvaamassa jääkiekon MM-kisaspotteja Helsingin Landbossa maaliskuussa. Näyttämönä toimi suomalainen maisema, aiheena pihakaduilta ja luistinkentiltä tuttu pipolätkä sekä rekvisiittana kuuden lätkäjunnun kuljettamiseenkin sopiva Kodiaq. Näyttävä tapahtuma veti paikalle myös naapuruston lähiasukkaita kuin hunaja karhua.

Helsingin Landbossa tapahtuu jotain tavallisesta arkitorstaista poikkeavaa. Rauhalliselle omakotialueelle, pihakadun varteen on parkkeerattu pari isoa rekkaa, järeä nosturi ja pitkä jono henkilöautoja. Keltaisen omakotitalon autotallin eteen on aseteltu musta, huolellisesti kiillotettu 7-paikkainen ŠKODA Kodiaq. Noin kymmenen metrin korkeudessa auton yläpuolella olevaan nosturin nokkaan on asennettu suuri valkoinen valonheijastin.

Paikalla kuvataan toukokuussa alkavan jääkiekon MM-turnauksen aikana televisiossa esitettäviä ŠKODA-aiheisia lätkä-spotteja. Pipolätkä on juurtunut syvälle suomalaiseen kulttuuriin, sillä sitä on pelattu eri muodoissa jo kymmeniä vuosia, enemmän tai vähemmän tosissaan – joko pallolla tai kiekolla ja joko pihateillä tai lähijäillä.

Ilta hämärtyy ja filmiryhmä aktivoituu. Tuotannosta vastaava tuottaja, Ville Varesvuo, seuraa sivusta tyytyväisenä. Kolmisenkymmentä työntekijää sukkuloi pihalla määrätietoisesti ja jokainen näyttää olevan tehtäviensä tasalla. Osa sammuttelee pihavaloja, osa virittelee suuria valkoisia heijastimia. Heijastimien avulla saadaan valoa juuri haluttuihin kohteisiin, kuten Kodiaqin keulaan tai pelaajaan.

Kuvattavat klipit ovat muutaman sekunnin pituisia, mutta vaativat mittaansa nähden valtavasti vaivaa. Kaikkien palasten on loksahdettava kohdalleen ja täsmälleen käsikirjoituksen mukaisesti. Amerikkalaisella ohjaajalla, Will Mayerilla, on kokonaisuudesta selvä käsitys. ”Anna tulla, tänne näin”, Mayer huutelee ohjeita englanniksi ja nappailee mallina toimivan juniorin laukomia palloja sujuvasti kopeiksi.

Auringonlaskun jälkeinen sininen hetki eli filmislangilla magic hour on poikkeuksellisen upea. Taivas pudottelee hiuksen hienoja jääkiteitä. Kaksi kookasta valonheittäjää, jotka on suunnattu pihan yläpuolella olevaan valtavaan heijastimeen, hoitavat epäsuorasti yleisvalon virkaa ja luovat kuvauspaikan ylle taianomaisen talvisen tunnelman.

On mainoskuvausten viimeinen ilta ja kolmen päivän tiivis kuvausjakso on ohi. Filmiryhmän rekkasaattueen poistuttua on helppo kuvitella pihatielle pipolätkää pelaamaan kerääntyvien lasten iloiset kiljahdukset pimenevässä Landbon illassa.

Ohjaaja Will Mayer