22.11.2023
Parhaista parhaat Škoda Palvelee

Sähköllä liikkuminen on tuonut Škoda Challenge -kilpailuun uusia osallistujien sarjoja kuten korkeajänniteasiantuntijoiden sarjan, jossa Valtteri Honkasaari valloitti kärkipaikan.

Škoda toteuttaa huollon ja myynnin ammattilaisille mahdollisuuden testata tietämystään ja taitojaan. Tänä vuonna vuorossa oli jo kahdestoista kansainvälinen Škoda Challenge, josta tuli voittoja myös Suomeen.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto ja Škoda Auto

Škoda panostaa merkittävästi myyjien, mekaanikkojen ja muiden ammattilaisten koulutukseen koko 60 maata kattavassa verkostossaan. Huolto- ja myyntiverkoston koulutusta toteutetaan erilaisissa muodoissa: työntekijät voivat opiskella verkossa itsenäisesti, suorittaa verkkokoulutuskursseja sekä osallistua lähiopetukseen koulutuskursseilla.

Joka vuosi parhaat heistä kilpailevat kansainvälisessä tieto- ja taitokisassa. Tänä vuonna Škoda Challengessa oli 28 maasta lähes 200 osallistujaa, jotka kilpailivat kymmenessä ammattiryhmäsarjassa ja kahdessa joukkuehaasteessa. Nimensä mukaisesti Škoda Challenge haastaa eri ammattiryhmien asiantuntijat.

Kolmen päivän kisa Prahassa

Vianmääritysmekaanikkona Škoda Service -merkkihuollossa Vantaan Autokeskus Airportissa työskentelevä Valtteri Honkasaari lähti mukaan Škoda Challenge -kisaan pienen suostuttelun jälkeen sarjassa korkeajänniteasiantuntijat.

”Ala on mielenkiintoinen liikenteen sähköistymisen myötä. Koko ajan tulee uutta”, Valtteri Honkasaari sanoo.

Kisa käytiin kolmen päivän aikana Prahassa. Ohjelmassa oli teoriaa, turvallisuutta ja sähkötekniikkaa sekä ryhmätehtäviä ja henkilökohtaisia tehtäviä eri muodoissaan. Yhtenä omana tehtävänä oli esimerkiksi selvittää ladattavan henkilöauton akun vika”, korkeajännitetöihin erikoistunut Valtteri kertoo.

”Päätösillallisella selvisi, että voitto tuli omassa sarjassa, jossa oli toistakymmentä osallistujaa. Hienoltahan se tuntui pärjätä kansainvälisessä kisassa. Menestyminen kertoo kisaan valmistautumisen ohella siitä, että olen saanut hyvän koulutuksen tehtäviini.”

Valtteri on ollut aina kiinnostunut tekniikasta ja pitää itseään onnekkaana, että pääsi heti opintojen jälkeen tekemään töitä vianmäärityksen parissa. ”Ala on mielenkiintoinen liikenteen sähköistymisen myötä. Koko ajan tulee uutta opittavaa.”

Tänä vuonna Škoda Challengessa oli 28 maasta lähes 200 osallistujaa, jotka kilpailivat kymmenessä ammattiryhmäsarjassa ja kahdessa joukkuehaasteessa.

Kokemus palkittiin

Myös Škodaa maahantuovan Helkama-Auto Oy:n tuotepäällikkö Jussi Ramu toi voiton kotiin kategoriassa maahantuojan edustajat. Tietoja ja taitoja testattiin yleistiedossa ja tuotetietämyksessä sekä ryhmätöin että omin tehtävin. Aiheina olivat muun muassa Škodan historia, autojen varusteet ja toiminnot sekä korjaamon työmääräysten ja tehtyjen töiden tarkistaminen.

”Tässä kisassa ei olisi voinut menestyä pänttäämällä tietoa parin kuukauden ajan. Olen työskennellyt aina autojen parissa ja viimeiset 11 vuotta Škodan maahantuojalla, joten odotin pärjääväni pitkäaikaisen kokemuksen ansiosta, mutta voitto tuli lopulta yllätyksenä”, Jussi sanoo.

Pätevyydet aina kunnossa

Autoilun sähköistyminen edellyttää huolto- ja korjaustöiltä uutta osaamista. Helkama-Auto Oy Škoda-maahantuojana kouluttaa koko Škoda Service -merkkihuoltoverkoston korkeajännitemekaanikot ja -asiantuntijat, jotta tarvittavat tutkinnot ja pätevyydet ovat mallikohtaisesti aina kunnossa.

Vain koulutukset käyneet ammattilaiset voivat tehdä korkeajännitejärjestelmiin kohdistuvia töitä. Koulutus jakaantuu eri vaatimustasoihin: täyssähköautojen ja ladattavien hybridien korkeajännitejärjestelmiin liittyvät työt kuuluvat korkeajännitemekaanikkojen ja korkeajänniteasiantuntijoiden osaamistasoon.

Koulutukset sisältävät teoriaa sekä käytännön harjoittelua. Koulutuksessa käydään koulutustasosta riippuen läpi mm. toimintatapoja, turvallisuutta, erikoisvarusteita ja -työkaluja, ajoakun jännitteettömäksi tekemistä ja diagnosointia sekä akun eri komponentteja, irrottamista ja avaamista, anturitekniikkaa ja eristysvastuksen mittaamista. Jokaisen mekaanikon taustalta löytyy myös ensiapukoulutusta ja SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus.

Helkama-Auton pitkäaikaisena koulutusyhteistyökumppanina toimii Kainuun Ammattiopisto (KAO).