25.3.2023
Muista rengaspaineet – lue asiantuntijan vinkit Ajankohtaista & Uutta

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen suosittelee rengaspaineiden tarkistamista säännöllisesti: ainakin kerran kuukaudessa sekä aina, kun auton kuormausta olennaisesti muutetaan.

Talvirenkaiden vaihtuessa kesärenkaisiin on tärkeää muistaa rengaspaineiden merkitys. Kun paineet ovat kohdillaan, ajat mukavasti ja turvallisesti sekä lisäät samalla renkaiden käyttöikää.

Teksti Sari Okko, Kuvat Autoliitto ja Esko Tuomisto

Vuonna 2020 voimaan tulleen tieliikennelain muutoksen mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Vaikka kesärenkaat voi siis vaihtaa alle jo ennen maaliskuun loppua, vaihtamisen kanssa ei pidä hötkyillä.

”Renkaat kannattaa vaihtaa vallitsevien keli- ja sääolosuhteiden – ei kalenterin – mukaan”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen korostaa.

”Äkilliset muutokset olosuhteissa voivat yllättää autoilijan. Renkaidenvaihtoa harkitessa pitää myös huomioida, onko suunnitteilla esimerkiksi lomareissu etelästä pohjoiseen.”

Rengaspaineiden säännöllinen tarkastaminen kannattaa ottaa tavaksi. Tarkastaminen onnistuu helposti lähes kaikilla huoltoasemilla. Myös kotiin voi hankkia paineilmakompressorin ja rengaspainemittarin.

Rengaspaineilla on merkitystä

Kun rengaspaineet ovat suunnitellulla tasolla ja keskenään oikeassa suhteessa, rengas ohjautuu tarkasti ja auto on mukava sekä turvallinen ajaa. Oikeapaineiset renkaat myös kestävät pidempään.

Vastaavasti, jos rengaspaineet eivät ole kunnossa, auto on epävakaampi ajaa. Vajaapaineinen rengas voi käyttäytyä odottamattomalla tavalla, varsinkin yllättävässä tilanteessa. Liian alhaiset rengaspaineet kasvattavat niin ikään renkaan ja vanteen vaurioriskiä, sekä sähkön- tai polttoaineenkulutusta ja päästöjä.

Uudemmissa autoissa on rengaspainevalvonta, joka ilmoittaa merkkivalolla, mikäli rengaspaineissa tapahtuu muutoksia. ”Kun valo syttyy, paineet kannattaa aina tarkistaa”, Vesalainen sanoo.

Jos rengaspaineita muutetaan tarkistuksen yhteydessä, on tärkeää tehdä paineiden kalibrointi auton järjestelmään auton käyttöohjeen mukaisesti.

Ota rengaspaineiden tarkistaminen tavaksi

Rengaspaineet tarkistetaan yleensä renkaiden kausivaihtojen yhteydessä. Vesalainen suosittelee paineiden tarkistamista myös kausivaihtojen välillä: ainakin kerran kuukaudessa sekä aina, kun auton kuormausta olennaisesti muutetaan.

”Säännöllinen rengaspaineiden tarkastaminen kannattaa ottaa tavaksi. Tarkastaminen on helppoa ja se onnistuu lähes kaikilla huoltoasemilla. Myös kotiin voi hankkia oman paineilmakompressorin ja rengaspainemittarin.”

”Rengaspaineilla on merkitystä, ajoitpa sitten polttomoottoriautolla tai sähköautolla. Rengaspainesuositukset löytyvät Škoda-autoissa esimerkiksi polttoaineen täyttöluukun sisäkannesta, kuljettajan puoleisen oven karmista tai käyttöohjeesta”, Vesalainen vinkkaa.

Näin tarkistat rengaspaineet huoltoasemalla

  • Rengaspaineet tulisi tarkistaa kylmistä renkaista eli mielellään asemalla, joka löytyy enintään kolmen kilometrin ajomatkan päästä taajamanopeuksia ajaen.
  • Painemittari haetaan usein kassalta. Eri huoltoasemilla on erilaisia mittareita, mutta periaate on niissä yleensä sama (poikkeuksena digitaaliset mittarit).
  • Painemittari kiinnitetään huoltoaseman pihalta löytyvään ilmaletkuun, jota kannattaa vetää tarpeeksi kelasta ulos, kunnes se rutisee ja lukittuu.
  • Ruuvaa renkaan venttiilinhattu auki ja paina mittarin liitinkappaletta venttiiliin.
  • Mittari kertoo renkaassa olevan paineen. Lisää tai vähennä ilmaa tarvittaessa suosituspaineisiin verraten. Muista laittaa venttiilinhattu takaisin heti, kun irrotat mittarin liittimen venttiilistä.
  • Kun paineet on säädetty, nykäise ilmaletkua, jotta se lähtee kelautumaan takaisin. Jarruta letkun kelautumista toisella kädellä. Palauta mittari huoltoaseman kassalle.

Varmista renkaiden kunto ja urasyvyys

Renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa myös renkaiden kunto ja urasyvyys.

”Kesärenkaan kulutuspintavaatimus on lain mukaan 1,6 mm ja talvirenkaan 3,0 mm. Nämä ovat kuitenkin hyvin alhaisia lukemia. Esimerkiksi kesärenkailla alle 4 mm:n urasyvyydellä vesiliirron riski kasvaa huimasti. Suosittelen uusimaan renkaat, jos kulutuspintaa on kesärenkaissa jäljellä alle 4 mm”, Vesalainen sanoo.

Urasyvyyden voi mittauttaa rengasliikkeessä tai mitata itse. Joissakin renkaissa on kulutuspinnan ilmaiseva numerosymboli, ja monista uudemmista Škoda-malleista löytyy myös vakiovarusteinen jääraappa, jossa on renkaiden urasyvyyden mittatulkki.

”Kulutuspintaa mitatessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, ovatko renkaat kuluneet tasaisesti. On normaalia, että vetävät renkaat kuluvat hieman enemmän keskeltä ja vapaasti pyörivät reunoilta. Mikäli rengas kuluu muuten epätasaisesti, kuten vain toiselta reunalta, syy tulee selvittää, vika korjata ja pyöränkulmat säätää”, Vesalainen sanoo.

Säilytä renkaat oikein

  • Optimaalinen renkaiden varastointilämpötila on plussan puolella, mutta mielellään alle +15 astetta. Varastotilan ilmankosteus ei saa olla niin suuri, että vesi tiivistyy renkaan pinnalle.
  • Renkaiden ei tulisi olla säilytyksessä alttiina suoralle auringonpaisteelle, sateelle tai roiskevedelle, eikä kosketuksissa liuottimien, rasvojen tai öljyjen kanssa.
  • Renkaisiin ei saisi kohdistua puristusta tai vääntöä. Säilytä renkaat mieluiten pystyssä, rengaskoukuissa tai rengashyllyissä.

    ---

VINKKI: Moni Škoda Service -merkkihuolto tekee renkaiden säilytyksestä huoletonta. Vaihdon yhteydessä renkaat voi jättää rengashotelliin, jossa ne tarkastetaan ja varastoidaan asianmukaisesti.

Lue myös

Mikä rengas, mikä vanne?

Ajankohtaista & Uutta

Tänään tilatun Enyaq iV:n voi saada ajoon jo syksyksi

Ajankohtaista & Uutta

Kotilatauksen kannattaja

Sähköautoilu