Olipa kyse urheilusta tai autoilusta, menestyksen takaa löytyvät asialleen omistautuneet huoltajat. Voisi jopa sanoa, että ”jokainen joukkue ansaitsee oman Heikkinsä ja jokainen auto oman Miikansa”.
Vimpelin Vedon pitkäaikainen huoltaja Heikki Seppä on jälleen kerran kopilla ennen muita. Heikki on toiminut huoltajana ja joukkueenjohtajana jo 22 vuotta.
”Aika lailla olen ollut mukana – ehkä muutama peli on jäänyt töiden takia väliin. Aikaa hommaan toki kuluu, jos lasketaan, että kaudessa on 30-50 peliä ja 100 harjoitusta päälle. Mutta ei täällä tunteja lasketa eikä niistä numeroa tehdä”, Heikki tuumii.
Heikin hommana on olla paikan päällä ensimmäisenä ja lähteä viimeisenä. Heikki suunnittelee pelimatkojen aikataulut ja kuljetukset sekä varmistaa harjoittelukentät, suihkutilat ja mahdolliset majoitukset. Peleihin ja treeneihin kuuluvat luonnollisesti huoltajan muonituspalvelut.
”Niinhän sitä sanotaan, että armeija marssii vatsallaan. Treeneissä ja pelireissuilla huolehdin kahvinkeitosta, leivistä, kinkuista, juustoista ja mehuista. Kuumana pelipäivinä saattaa hurahtaa parinkymmenen henkilön porukalla jopa 150 tölkkiä vichyä. Juuri tilasin 1200 tölkkiä lisää”, Heikki sanoo.
”Miesten joukkueen kanssa on edetty 13 kertaa mitalipeleihin ja 8 kertaa finaaleihin”, Vimpelin Vedon pitkäaikainen huoltaja Heikki Seppä kertoo 22 vuoden kokemuksella. Kuva: Antti Haapasalo.
Huoltajalla on iso rooli koko joukkueen kannalta
Eikä siinä vielä kaikki. Heikki vastaa myös varusteista. Räpylöitä viedään suutariin ja piikkareita korjataan, ettei aina tarvitse ostaa uutta. Kun akuutti tilanne sattuu päälle ja jotakin puuttuu, Heikki hoitaa.
”Huoltajalla ja joukkueenjohtajalla on iso rooli koko joukkueen kannalta. Pojat tietävät, että moni asia jäisi hoitamatta, ellei Heikki lähtisi liikkeelle. Eläkeläisenä teen mielelläni. Olen itsekin entinen pelaaja, joten pesis on lähellä sydäntä”.
Heikki kertoo harkinneensa useaan otteeseen lopettamista, mutta aina tulee tehtyä comeback lumien sulettua. ”Kun nämä hommat sitten joskus loppuvat, kiertelen varmasti edelleen joukkueen mukana peleissä, mutta linja-auton sijaan moottoripyörällä”, Heikki hymyilee.
Koulutettu ŠKODA-huoltaja tietää, mitä tekee
Huoltajan hommista tuttu on myös Kotkan Auto-Sunilla työskentelevä automekaanikko Miika Lindberg, joka starttasi uransa jo ammattikouluaikoina työharjoittelusta alkaen vuonna 2003. Saman työnantajan palveluksessa on hurahtanut lähes 20 vuotta.
”Kun korjaamolta lähti Škoda-konkari eläkkeelle, tulin hänen tilalleen ja sille tielle jäin. Nyt on kulunut noin 15 vuotta pelkästään Škodan parissa. On kiinnostavaa pysyä ajan hermolla siitä, miten tekniikka ja turvallisuus kehittyvät koko ajan”, 80-luvun Škoda 120 L -mallilla kesäisin ajeleva Miika kertoo.
Automekaanikko Miika Lindberg työskentelee Auto-Sunilla Kotkassa.
Tekniikan nopean kehittymisen myötä Škoda panostaa huollon koulutuksiin. Myös Miika on suorittanut sekä Škoda-ammattitutkinnon että Škoda-erikoisammattitutkinnon. Nyt koulutukset painottuvat ladattavien hybridien ja täyssähköautojen pätevyyksiin ja osaamiseen.
”On hienoa, että mekaanikoilta löytyy aina viimeisin tietotaito. Koulutukset on järjestetty viimeisen päälle, kuten uusimpina eMobility-koulutukset. Korkeajännitejärjestelmät tuovat osaamiseen ihan uuden ulottuvuuden.”
Miika on osallistunut maahantuojan kutsusta myös kansainvälisiin ŠKODA Challenge -kisoihin, joissa mitellään niin huollon kuin myynnin ammattilaisten osaamisesta. ”Osaaminen varmistaa, että autot ovat aina hyvissä käsissä. Se tuo paljon etuja niin autoille kuin autoilijoille”, Miika summaa.
ŠKODA Service -merkkihuollon mekaanikko ja Škoda-huoltaja Miika Lindberg tuntee Škodat kuin omat taskunsa.