Voimaa, nopeutta ja notkeutta. Tekemisen meininkiä, yhteishenkeä ja asennetta. Sitä se on. CrossFit-salilla treenaaja löytää itsestään sekä painonnostajan, pikajuoksijan että voimistelijan.
Yrittäjä-valmentaja Jarmo ”Jamo” Laine (34 v) on aloittanut työpäivän joensuulaisen talviaamun pimeydessä. Kun ensimmäinen treeniryhmä kokoontuu salille kukonlaulun aikaan, unihiekat on jo hierottu silmistä ja vaihdettu käsiin hierottavaan magnesiumjauheeseen.
CrossFit Pajan päivä koostuu useista ryhmätreeneistä, vapaasta harjoittelusta, tekniikkatunneista ja kehonhuollosta. Pajan ovi käy tiuhaan, kun treenaajat saapuvat salille. Ikähaitari huitelee 13-60 ikävuoden välillä, mikä kertoo siitä, että laji sopii moneen menoon. Naisia treenaajista on noin 60 prosenttia.
Laji rantautui Yhdysvalloista Suomeen vuonna 2007, jonka jälkeen sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Jamo löysi lajin ja alan yrittäjyyden muutaman mutkan ja onnekkaan sattumankin kautta.
Ja kyllä: liikunta on elämäntapa – ihan ehdottomasti.
Tempaus kehittää räjähtävää voimaa. Jamo Laine näyttää mallia.
Oma palo tarttuu muihin
Nurmijärveltä kotoisin oleva Jamo sai kipinän liikunnallisesta yrittäjyydestä työskenneltyään viitisen vuotta tietotekniikkainsinöörin hommissa. It-alan työt olivat sinänsä mielenkiintoisia ja työpaikka hyvä, mutta pinnan alla porisi jotakin muuta.
”Lähdin tyttöystävän kanssa reissaamaan maailman ympäri. Olimme vuoden verran tien päällä pakettiauton ja surffilaudan kanssa akselilla Väli-Amerikka – Uusi-Seelanti – Kaakkois-Aasia. Reissun päällä oli aikaa miettiä tulevaisuutta”, Jamo kertoo.
Ajatukset johtivat siihen, että unelmien työpaikka, jossa viihtyisi joka päivä itselleen tärkeiden asioiden parissa, pitäisi tehdä itse. Vuonna 2014 syntyi Arctic Trainers, joka toi SUP-lautailun Joensuuhun. Tuolloin elettiin aikoja, jolloin 99,9 prosenttia asukkaista ei ollut kuullutkaan asiasta.
”Olimme onnekkaita. Kesä oli hyvä ja porukat halusivat olla vesillä, johon Joensuu tarjoaa upeat puitteet. Kun on oma palo hommaan, silloin sitä pystyy tartuttamaan muihinkin”, Jamo sanoo.
Käsiin hierottava magnesiumjauhe parantaa pitoa ja säästää käsien ihoa.
Ai että hyvässä kunnossa?
Nurmijärven pojasta tuli sattumien summana joensuulainen yrittäjä. Uudessa kotikaupungissa Jamo aloitti CrossFit-treenit, joiden myötä hän kohtasi myös tulevan yhtiökumppaninsa Samuel ”Samu” Lappalaisen .
Parin vuoden treenaamisen jälkeen kaupungilla alettiin kuhista Jamon ja Samun yhteisestä CrossFit-salista, joten oli aika tarttua toimeen. CrossFit Paja perustettiin 2016. Tässäkin lajissa onnistuttiin saamaan heti alkuun hyvä startti.
Liikkujana Jamo ei ole mikään eilisen teeren poika.
”CrossFitin aloittaessani luulin olevani hyvässä kunnossa, olinhan pelannut 15 vuotta lätkää, käynyt salilla yli 10 vuotta, juossut pari puolimaratonia ja voittanut ranskalaisessa potkunyrkkeilyssä, Savatessa, MM-pronssia.”
Näistä ja muista rakkaista harrastuksista, kuten vapaalaskusta, surffauksesta, suppailusta ja maastopyöräilystä huolimatta CrossFit pääsi yllättämään. Sen myötä alkoivat todelliset treenit.
Rankemmin ja rauhallisemmin
Tiistaisena iltapäivänä CrossFit Pajalla on pieni suvantovaihe aamupäivän ryhmätreenien ja iltapäiväryhmien välissä.
Hiljaista salilla ei kuitenkaan ole, sillä salilta löytyy omin päin harjoittelevia crossfittaajia. Painot kolisevat ja hiki lentää, kun treenataan kovaa ja korkealla intensiteetillä.
Suomen kovakuntoisimpien naistreenaajien joukkoon kuuluva Noora Huohvanainen polkee vimmatusti kuntopyörällä, nostaa painoja ja vetää tangolla muscleupia eli suomalaisittain palomiespunnerrusta leuanvedon kautta dippiin ja suorille käsille. Se voi näyttää helpolta, mutta on kaikkea muuta.
”Tavoitteena on kehittää vahvuutta, nopeutta, kestävyyttä, taitavuutta ja liikkuvuutta saman treenin aikana. Treenit vaihtelevat treenistä toiseen, joten kyseessä on erittäin monipuolinen laji. Välillä mennään rankemmin, välillä rauhallisemmin. Yleensä se on niin, että valmentajat joutuvat himmailemaan treenaajien intoa ja muistuttamaan sekä levon että ruokavalion tärkeydestä”, Jamo hymyilee.
Käsillä kävely kehittää voimaa ja koordinaatiota.
Jokaisella treenillä on tarkoitus
CrossFit sopii periaatteessa kaikille, kaikenikäisille, kaiken kuntoisille ja kaikenkokoisille. Joensuulaisella Pajalla jokainen aloittaa crossfituransa neljän viikon On Ramp -kurssin kautta, jossa perehdytään lajin saloihin ja turvalliseen tekemiseen. Harjoittelu on tehokasta, hauskaa ja poikkeuksellisen yhteisöllistä.
”Osa harjoituksista tehdään aikaa vastaan, joista osa mahdollisimman nopeasti tai mahdollisimman monta kertaa tiettyyn aikaan. Useat harjoitukset tehdään pareittain tai joukkueena”, Jamo kertoo.
”Tekniikka on tekemisemme ydin ja sitä harjoitellaan paljon. Hyvän tekniikan avulla vältetään loukkaantumiset ja maksimoidaan kehitys. Kun oppii oikean tekniikan, harjoituksista saa enemmän irti. Samalla oppii hallitsemaan kehoa ja sen liikelaajuutta sekä voimaa, tasapainoa ja koordinaatiota.”
Harjoitusten vaihtelevuus sekä ohjelmointi ovat monipuolisen kehittymisen kannalta välttämättömiä. Jokaisella treenillä on tarkoitus, joka kehittää kokonaisvaltaisesti kohti tavoitteita.
CrossFit Pajalla kaikki tuntevat toisensa. Välillä treenataan yksin, välillä pareittain tai ryhmässä. Kuvassa Samu Lappalainen, Noora Huohvanainen ja Jamo Laine.
Salivajeesta koti-ikävään
Noora on saanut ällistyttävän tehokkaalta näyttävän treeninsä loppusuoralle. Viikkoon kertyy yleensä kuutisen treeniä, joista jokainen kestää tunnista pariin tuntiin. Nooran taustalta löytyy monivuotinen voimistelijan ura, josta on monissa CrossFit-treeneissä hyötyä – kuten palomiespunnerruksessa.
”Lapset ja vuorotyö vievät veronsa, mutta tavoitteellinen treenaaminen sekä pitkät ja kovatasoiset treenit motivoivat. Parasta CrossFitissä on itsensä jatkuva haastaminen ja kehittäminen”, Noora toteaa.
Treenin lisäksi motivoivaa on koko CrossFit-yhteisö. ”Salille on aina kiva tulla. Tämä on kuin toinen koti. Jos salille ei pääse, tulee koti-ikävä.”
CrossFit-harjoittelu rakentuu korkealla intensiteetillä suoritettaviin ja jatkuvasti vaihteleviin toiminnallisiin liikkeisiin.
CrossFit-kielen oppii tekemällä
Tiistai-iltapäivän liitutaululle kirjattu treeni näyttäytyy asiaa tuntemattomalle heprealta: Emom 5. 1) KB side swing with step. 2) Deadbug with plate. 3) KB C&J + thuster alt. 4) Russian twist with plate. 5) 3+3 KB hang snatch. CrossFit-sanastoa löytyy Air Squatista Wallballiin.
Käytännössä treenaajat tekevät valmentajan ohjeistuksen mukaan. Valmentaja toimii myös kellottajana ja tiskijukkana. Kelloa tarvitaan, kun yhtä treeniä tehdään vaikkapa 45 sekuntia, jonka jälkeen siirrytään 15 sekunnin tauon jälkeen seuraavaan. Musiikki ryydittää menoa.
Jokainen treenaaja on täysillä messissä. Kun tunti on ohi, treenin tehon huomaa hikikarpaloiden määrästä, puuskutuksesta ja punottavista kasvoista. Yhdessä treenaaminen yhdistää. On yläfemmojen paikka.
Joensuun CrossFit Pajalla vieraili myös Superb Combi 2.0 TDI 190 4×4 Scout DSG Autom.