Olet saapunut Kööpenhaminaan seuraamaan jääkiekkoa tai käymään vain muuten. Mitä seuraavaksi? Tässä on pari asiantuntijavinkkiä paikalliselta oppaalta.

Jääkiekkomaailman tähdet kokoontuvat tänne nyt toukokuussa Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) järjestämiin jääkiekon MM-kisoihin. Mikä olisikaan parempi kohdekaupunki turisteille ja historiafaneille? Unohdetaan jääkiekkointoilu hetkeksi ja lähdetään tutustumaan yhdessä paikallisen huippuoppaan kanssa viikinkien muinoin asuttaman kalastajakylän parhaisiin kohteisiin. Ohitamme Kööpenhaminan kuuluisimpana nähtävyytenä tunnetun Pieni merenneito -patsaan, joka on joutunut valitettavan usein ilkivallan kohteeksi.

Mads Kristian Mikkelsen
Matkaopas ja entinen historianopettaja
Maailman pyöräilijäystävällisin kaupunki paljastaa todellisen luonteensa heti aamunkoitteessa – Tanskan pääkaupungissa on melko vähän perinteistä autoliikennettä. Polkupyöriä on sen sijaan kaikkialla. Se ei ole mikään ihme, sillä Kööpenhaminassa on itse asiassa enemmän polkupyöriä kuin asukkaita! Polkupyörävuokraamoja on joka kadunkulmassa, ja kaupunkipyörien käyttö on täällä erittäin suosittua. Entinen historianopettaja Mads Kristian Mikkelsen aloittaakin kaupunkikierroksen vaihtamalla ŠKODA KAROQ -auton polkupyöriin. Kaikki on vaivattoman helppoa: tarvitsee vain valita mieleisensä pyörä, rekisteröityä ja lähteä ajamaan!

Kööpenhaminan keskustan alueella sijaitseva Nyhavn on historiallinen satama-alue, joka tarjoaa maalaukselliset puitteet rentoutumiseen. Alue on nykyisin tunnettu eloisana vapaa-ajanviettoalueena, jossa on lukuisia ravintoloita, baareja ja monia muita suosittuja kohteita. ”Ajattele, että Hans Christian Andersen asui täällä kolmessa eri talossa”, huomauttaa Mads. ”Tämä on täydellinen paikka, kun haluat nauttia lasillinen tai jos haluat istahtaa alas rentoutumaan pitkän päivän jälkeen, mutta meillä on kuitenkin vielä paljon muuta nähtävää. Haluan näyttää sinulle myös jotain muuta”, sanoo Mads samalla, kun hän lähtee polkemaan eteenpäin.

360 asteen esteetön näkymä

Kaupungin kuuluisin kirkko on Vor Frelsers Kirke eli suomeksi käännettynä Pelastajamme kirkko. Kiivettyäsi 400 kierreporrasta kirkon tornin huipulle sinut palkitaan henkeäsalpaavan upealla näköalalla. Vor Frelsers Kirken tornin huipulta eteesi avautuu esteetön näkymä kuninkaallisen pääkaupungin ylle. Nähtävyyksiin lukeutuu Amalienborgin linna, joka on Tanskan kuningasperheen käytössä oleva palatsikompleksi. Miksi Tanskan lippu liehuu yhden palatsin salossa, mutta ei toisen? ”Se kertoo, kuka on kulloinkin paikalla. Tanskan kuningatar on parhaillaan paikalla, mutta kruununprinssi perheineen on poissa”, selittää Mads.

Kuninkaallinen harvinaisuus

Kööpenhaminan keskustan alueella sijaitsevat neljä samanlaista palatsia on rakennettu aukion ympärille, ja aukion keskellä on Tanskan kuningas Frederik V:n upea ratsastajapatsas vuodelta 1771. Jos Mads ei olisi selittänyt, että ”patsaan valmistaminen kesti 20 vuotta ja maksoi saman verran kuin kaikkien neljän palatsirakennuksen rakentaminen yhteensä”, patsas olisi ollut vain yksi kuninkaallinen patsas muiden joukossa, mutta tämä tiedonjyvänen teki siitä kiehtovan. No niin, nyt on aika siirtyä eteenpäin ja syödä jotain hyvää, jotta jaksamme jatkaa kierrostamme!

Tanskalainen voileipä eli smørrebrød

Amalienborgin linnan lähellä oppaamme ohjaa meidät mukavaan ravintolaan, jonka nimi on Café Toldboden. Hänen suunnitelmansa on käännyttää meidät tanskalaisen keittiön faneiksi. Tilatessaan smørrebrødin hän onnistuu tavoitteessaan erinomaisesti! Perinteinen tanskalainen avoin voileipä on ihastuttava herkku: se on valmistettu ruisleivästä, jonka päällä on silliä, lohta, paahtopaistiviipaleita tai jopa tartarpihvi. Vaikka vaihtoehtoja on runsain mitoin, paikan omistaja toteaa kuitenkin nauraen: ”Jos olet Tanskassa, sinun pitää ehdottomasti ottaa kalaa smørrebrødisi päälle!” Kööpenhaminan tunnetuin nähtävyys Pieni merenneito -patsas on muuten 10 minuutin kävelymatkan päässä täältä.

Bibliotekshaven

Pienen ruokailutauon jälkeen Mads päättää paljastaa meille salaisen keitaan, joka sijaitsee vain sadan metrin päässä Tanskan parlamentista. Det Kongelige Biblioteks Have on entinen 1600-luvun laivastosatama. Täällä ei ole ristinsielua, sillä vain harvat tietävät tämän paikan. Tämä on täydellinen paikka aivan Kööpenhaminan sydämessä!


Jääkiekko on Tšekin kansallisurheilulaji, minkä vuoksi on täysin loogista, että ŠKODA on toiminut 26 vuotta jääkiekon MM-kisojen sponsorina. ”Jääkiekko on kiehtova peli, joka herättää kiinnostusta ihmisissä ympäri maailmaa. Lisäksi se on urheilulajina dynaaminen, käytännönläheinen ja reilu – nämä samat ominaisuudet muodostavat Škodan yrityskulttuurin ja visioiden perustan”, selittää Škodan johtokunnan puheenjohtaja Bernhard Maier.

Kaikkien jääkiekkofanien odottama tapahtuma on koittanut! Maajoukkueet 16 eri maasta kokoontuvat Tanskaan taistellakseen tiensä alkusarjan karsinnoista pudotuspelien loppuhuipentumaan. Katso otteluohjelma ja lataa se tästä alta: